Eva Solstrand, fotograf hanna Solstrand, Sport Dog Academy
Eva Solstrand med sina hundar Freddi och Tish

Eva Solstrand har gått den femåriga kiropraktorutbildningen på Skandinaviska kiropraktorhögskolan och är av Socialstyrelsen legitimerad kiropraktor. Eva har under många år jobbat med kiropraktisk behandling och rehab för människor, både på den egna kliniken Solstrands kiropraktik & rehab och även som konsult på Nynäs Rehab Center.

Utbildningen sker vid Skandinaviska kiropraktorhögskolan och är en femårig heltidsutbildning. Ämnen som studeras är bland annat anatomi, fysiologi, ortopedi, neurologi, differentialdiagnostik och idrottsmedicin. Efter genomförd utbildning och praktiktjänstgöring kan kiropraktorn erhålla legitimation från Socialstyrelsen.

Eva har även en specialistutbildning med inriktning på hund- och hästkiropraktik från the International Academy of Veterinary Chiropractic (IAVC) i Tyskland. Utbildningen vid IAVC är öppen för legitimerade veterinärer och kiropraktorer. Utbildningen omfattar teoretiska och praktiska kurser med kiropraktisk och veterinärmedicinsk inriktning.

Eva är certifierad av samt medlem i the International Veterinary Chiropractic Association (IVCA). Förbundet strävar efter att hålla en hög kunskapsnivå inom veterinärmedicinskt inriktad kiropraktik bland medlemmarna genom krav på kontinuerlig vidareutbildning samt genom att utföra kvalitetsgranskning av de av förbundet godkända skolorna. Endast legitimerade veterinärer och kiropraktorer med diplomering från någon av de godkända skolorna och med godkänt IVCA-certifieringsprov erbjuds medlemskap i IVCA. I Sverige finns idag endast ett fåtal kiropraktorer och veterinärer som är certifierade inom hund- och hästkiropraktik.

Eva är också diplomerad hundmassör från Axelson Animal Massage School samt diplomerad massör på humansidan av Kroppsterapeuternas Yrkesförbund.

Under de senaste åren har Eva gått en vidareutbildning i DNS (Dynamic Neuromuscular Stabilization), som omfattar funktionell rehabilitering och friskvård, på the Prague School of Rehabilitation and Manual Medicine. Utbildningen leds av professor Pavel Kolar PhD PT och professor Alena Kobesova PhD Neurologi MD. Utbildningen är en specialistpåbyggnadsutbildning för legitimerade fysioterapeuter, legitimerade kiropraktorer och legitimerade naprapater och den hålls vid University Hospital Motol, School of Medicine, Charles University i Prag. DNS har influerat Eva starkt i att se individen som en helhet. 

läs mer om Dynamisk neuromuskulär stabilisering (DNS):

Eva är sedan många år tillbaka en flitigt anlitad föreläsare och har genom åren hållit många teoretiska och praktiska utbildningar för yrkesverksamma inom fys- och rehabilitering av hund, i brukshundsklubbars regi samt för enskilda hundägargrupper. Eva har under flera år föreläst om fysträning och friskvård för hund exempelvis på Svenska Brukshundklubbens lärarutbildning, föreläst på VeTa-dagarna 2018 om hundkiropraktik och funktionell träning samt medverkat i ett avsnitt av podden Vår bästa vän kallat ”Fysträning- och friskvård med hundkiropraktorn”

Under drygt 20 år har Eva tränat och tävlat med vallhundar främst i fårvallning men hundarna har även tränats i freestyle, lydnad och rallylydnad. Just nu har Eva två border collies, Freddi och Tish. Eva älskar att vara ute och springa och promenera med sina hundar, särskilt i vackra skogar och vid havet.

Det är med visionen att vilja hjälpa hundar och hundägare att optimera deras rörelseapparativa funktion så att individen både kan börja må och röra sig bättre som Eva 2018 startade företaget Sport Dog Academy.

Author