Hundens core och bålstabilitet
Vad menas med core, bålstabilitet och bakdelskontroll?
Kanske har du fått rådet att din hund behöver träna core, förbättra sin bålstabilitet eller jobba upp sin bakdelskontroll. Men vad är det egentligen man menar med detta? Vad är det hunden ska träna och bli bättre på?
Jag ska göra ett försök att reda ut begreppen, så som jag ser på saken.
Core är som ni säkert redan vet det engelska namnet för bål. Core-stabilitet och bålstabilitet är alltså samma sak.
Vilka muskler bygger upp bålen?
Jag beskriver hur det ser ut hos människan först och sedan tar vi resonemanget vidare till vad det är som gäller hos hund.
Tänk er att bålen är som en konservburk, en kärna, mitt i kroppen.
- Locket på burken är diafragmamuskeln. (Diafragmamuskeln är även mycket viktig för andningsfunktionen).
- Botten på burken är bäckenbottenmuskulaturen.
- Burkens väggar (cylindern) utgörs av sneda och raka magmuskler samt djupa ryggmuskler.
Hur skapas bålstabilitet? Hur aktiveras coren?
- När människan tar ett andetag så sänks diafragman för att ge plats åt lungorna att expandera. Burkens lock trycks nedåt.
- Samtidigt håller bäckenbottenmuskulaturen emot. Det som då sker är att bäckenbottenmuskulaturen håller emot tryckökningen eller om du så vill burkens botten hålls kvar i position.
- Tryckökningen som uppstår när burkens volym minskar får burken att bågna och denna bågning kommer att skapa ett stöd inifrån och ut mot ländryggen.
- Nu är ryggen stabiliserad och med en stabil rygg kan den kraft som benen producerar i steget riktas i drivet framåt.
…och hur skapas hundens bålstabilitet då?
En människa och en hund är inte så olika när det kommer till att bygga upp core-stabilitet. Vi får bara tippa burken på sidan istället för att den står upprätt, eftersom hunden går på alla fyra.
När hunden tar ett andetag så trycks diafragmamuskeln bakåt, dvs locket på burken förs bakåt i riktning mot burkens botten. Bäckenbottenmuskulaturen håller emot trycket och cylindern bågnar när volymen minskar och trycket ökar i burken. Den bulliga bågnande burken skapar ett tryck inifrån hundens bål och ut mot undersidan av hundens ländrygg. Ländryggen stöttas upp av tryckökningen och med det blir ländryggen stabil. Då kan hunden utnyttja kraften från bakbenen och samla i drivet framåt på ett säkert och ekonomiskt sätt. Rörelserna blir stabila och effektiva.
När stabiliteten fallerar…
Om hunden av någon anledning har en fördröjning i att aktivera bålen så kommer tajmingen med att stabilisera ryggen strax innan rörelsen tas ut att bli försämrad. Ländryggen kommer då att vara svajig och kraften kommer inte att kunna samlas i den riktning hunden är på väg utan en del av kraften (energin) kommer att slösas bort i alla andra rörelseriktningar än dit hunden vill gå. Det här är kostsamt för kroppen, mycket mer energi går åt för att ta sig från punkt A till punkt B om kraft gå förlorad åt alla möjliga håll jämfört med om kraften riktas dit vi är på väg.
Bålstabilitet, andning och uthållighet går hand i hand
Eftersom diafragmamuskeln är viktig både för bålstabilitet och andningsfunktion så kan vi aldrig särskilja dessa två funktioner. Andning och bålstabilitet går alltid hand i hand. Har du eller din hund dålig bålstabilitet så kommer detta att försvåra andningen. Har man nedsatt andningsfunktion kommer även bålstabiliteten att påverkas negativt. Lägg då även till att nedsatt andningsfunktion också kommer att försämra uthålligheten.
Att träna bålstabilitet handlar mao om så mycket mer än att göra avancerade cirkuskonster på en färgglad boll. Jag tror att de flesta av oss gärna väljer att lägga några minuter i veckan på denna träning för den stora vinst det ger oss i form av förbättrad kroppskontroll, andningsfunktion och uthållighet.
Vill du lära dig mer om hur du kan förbättra din hunds bålstabilitet så är du välkommen anmäla dig till någon av Sport Dog Academys balansbollskurser!
Trevlig helg!
/Eva