Hundkiropraktik…och mer är inte nödvändigtvis bättre!

Skulle mindre men mer rätt kunna vara mer?

Det finns fortfarande ett synsätt att en kiropraktor är en kotknackare som flyttar tillbaka ett ben eller en kota som har hamnat snett. Många har hört att det behövs mycket kraft för att trycka tillbaka dessa bendelar som ligger fel och ju mer kraft som används desto mer nytta skulle då behandlingen göra, med detta resonemang.

Det finns en tro både hos en del behandlande terapeuter och hos en del patienter att ju hårdare man trycker på en spänd muskel desto mer nytta gör det, ju djupare en laser eller en teknisk behandlingsapparat når i muskler och andra vävnader desto större positiv effekt har behandlingen. 

Är det verkligen så här våra och våra hundars kroppar funkar? Är mer alltid mer eller… skulle det kunna vara så att mindre men mer rätt är mer?

Innan jag går vidare i detta resonemang om vad jag vill uppnå i behandlingen av en hund som har ont och har besvär från rörelseapparaten, så vill jag ta en liten avstickare till vad som händer när vi känner oss stressade och osäkra, vilka säkerhetsåtgärder som instinktivt kickar in när hjärnan inte riktigt har koll på var en kroppsdel befinner sig i rummet, när vår proprioception inte riktigt är vad den borde vara.

 

Vilse i skogen

Jag börjar med en allegori. Du är ute och kör bil i ett område som du aldrig varit i tidigare när, ta-dah, din gps plötsligt slutar att fungera. Du har ett möte att hinna i tid till och eftersom du inte vet var du befinner dig svänger du av på första bästa avfart och hamnar i en stor, mörk skog. Att du i denna stressiga situation säkert spänner en rad muskler och andra strukturer i din kropp är inte konstigt, utan det är snarare mycket troligt att hjärnan tycker att det är en bra säkerhetsstrategi att tighta upp din kropp så att du är beredd på “fight-or-flight”. Vad skulle hjälpa dig i den här stunden? Skulle du helst vilja att en snubbe knackar på din bilruta och erbjuder dig en djupgående massage av dina spända halsmuskler eller skulle du föredra att din gps började fungera igen?

Tänk om det är i det tillståndet våra hundar befinner sig när vi känner att de har en kort, krampande höftböjarmuskel. Är det då höftböjarmuskeln vi i första hand ska massera djupt eller köra vår mest intensiva laser på? Kommer det att hjälpa? Om hunden redan befinner sig i en stressituation för att den har ont är det då rätt att tillföra ännu mer stress med behandlingsmetoder som exempelvis ledmanipulationer med långa hävarmar, djup triggerpunktsbehandling och stretch i ytterlägen? 

 

Strukturtänk eller holistiskt synsätt?

Ibland är det bara en muskel eller annan struktur lokalt som är spänd och kort och då kan det absolut hjälpa att behandla lokalt, men ju längre jag jobbar med behandling av hundar med besvär från rörelseapparaten desto mer övertygad blir jag om att det sällan är en lokal struktur som är boven i dramat och följaktligen kommer jag inte heller att få någon varaktig effekt av att enbart behandla exv den spända höftböjarmuskeln. Jag är övertygad om att i majoriteten av fallen är strategin att låta höftböjaren få bli kort och krampande den bästa lösningen hjärnan kan komma på under rådande förutsättningar. Spänd höftböjare är då ett symtom, men vad är då orsaken?

Om hunden har tappat gps:en för var höger has, vänster armbåge eller varför inte bäckenet befinner sig i sin rumsposition, då är hunden försatt i ett lika osäkert och stressande “fight-or-flight-tillstånd” som du befann dig i du körde vilse och hamnade i den mörka skogen. Har hjärnan tappat kommunikationen med exv höger bäckenled så är det troligt att hunden kopplar på alla tänkbara skyddsmekanismer som att spänna höftböjarmuskler, ryggmuskler, ligament i leder och skapa några skyddande ledrörelseinskränkningar. Stelheten och stramheten tar ner hastigheten, är du vilse vill du inte köra fort. 

 

Hitta gps:en, förbättra proprioceptionen

Hur kan vi då hjälpa hunden? Svaret är att bäckenet måste börja prata med hjärnan, hjärnan måste bli medveten om att bäckenet finns för att åter infoga den bland de aktiva strukturer som inkluderas i hundens aktiva rörelsemönster. 

…och hur gör vi det då? Enligt mig, INTE genom att som kotknackaren ta i med all kraft och använda stora hävstänger i ledjusteringen. En skicklig och välutbildad hundkiropraktor jobbar med mjuka men snabba, lednära mobiliserings- och manipulationstekniker. Att kunna palpera en hunds leder och mjukdelar på ett adekvat och lugnande sätt är A och O för att kunna hitta orsaken till rörelsestörningen och få svaret på varför en region har slutat att prata med hjärnan. Ju mer du kan om anatomin kring leden desto mindre kraft behöver användas i ledbehandlingen. Vet du inte att bäckenledens (sacroiliacaledens) ledytor har en viss vinkel från mittlinjen och måste justeras i denna riktning för att ledens rörlighet ska normaliseras så är risken stor att du istället komprimerar leden. Mobiliseras leden i just den vinkeln som ledytorna anatomiskt kan röra sig så behövs med god teknik endast minimal kraft för behandlingen och med det behöver vi heller inte försätta hunden som redan är stressad pga strama strukturer och smärta i ytterligare stress av en hårdhänt behandling. Hundkiropraktik syftar, enligt mig, till att öppna neurologiska fönster och med det menar jag att med justeringen av höger bäckenled så slappnar ledkapseln av och receptorerna i leden börjar åter kommunicera med centrala nervsystemet och då kan bäckenleden inkluderas i hundens aktiva rörelsemönster …och så har vi en fungerande gps igen.

 

 

Palpation och behandling på hundens villkor

Min erfarenhet är att vi alltid ska börja med mindre. Undersök hundens leder och muskler med lugna och säkra handgrepp så att palpationen sker på hundens villkor. Tryck med mindre kraft på muskelknutan så att hunden känner sig trygg under behandlingen. Mobilisera rörelseinskränkta leder med lednära kontakt och mindre kraft för att inte ge den stressade hunden mer smärtinput än den redan har. Välj rätt våglängd på lasern beroende på djupet på strukturen du ska behandla. På så vis börjar receptorerna i huden, ledkapseln och senan att prata med hjärnan och majoriteten av hundar hittar tillbaka till medvetenheten om var hasen, bäckenleden och armbågen befinner sig i sin rumsposition. 

 

Vi behandlar inte en tight muskel, vi behandlar en individ!

 

Lyssna även gärna på en annan IVCA-certifierad hundkiropraktor som beskriver hur en hundkiropraktor jobbar och vid vilka besvär ledjustering kan hjälpa hunden. https://thrivingcanineradio.podbean.com/e/canine-chiropractic/

 

Trevlig helg till er alla!

Author

Similar Posts