Här är kursen för dig som jobbar med rehab och friskvård av hund och som vill kunna använda poolen och vattnets avlastande egenskaper både för att hjälpa hundar att bygga upp sig fysiskt efter skada och operation samt för att hjälpa de äldre hundarna till att bevara rörlighet och rörelseglädje långt upp i åren. I friskvårdssyfte är hydroterapi i pool ett fantastiskt sätt att hjälpa den arbetande hunden till förbättrad styrka och uthållighet så att den blir i toppform för kommande säsong av arbete eller hundsport oavsett vilken gren hunden tränar och tävlar i. Utifrån att titta grenspecifikt på vad exv en IGP-hund eller en agilityhund behöver kunna klara fysiskt för att hålla och prestera bra inom sin sport kan vi rikta träningen i poolen och välja övningar som just den här hunden behöver för det arbete den ska göra på land.

Den här kursen är ett samarbete mellan Roslagens hundrehab & friskvård och Sport Dog Academy. Vi vill med kursen ge dig fler alternativa sätt att jobba med hund i pool än att hunden bara själv simmar längder och cirklar. Hydroterapi för oss innebär att du som terapeut är väldigt delaktig i att hjälpa hunden att själv förbättra sin rörlighet samt att hitta tillbaka till optimerade rörelser och kraft i rörelserna.

Under den här tvådagarskursen varvas teori och praktik. Du kommer att få lära dig mer om:

 • Vad det är som bygger upp god support och kroppskontroll hos hunden
 • Vad man ser hos hundar med nedsatt support och kroppskontroll
 • Vilka hundens grundrörelser är och vilka rörelser som är mer avancerade tilläggsrörelser
 • Rörelse- och stabilitetsanalys på land 
 • Hur man introducerar poolen för en hund så att den känner trygghet och lugn att vara i vattnet
 • Hur du analyserar hundens simförmåga, ser du svagheter i rörelser och support och samstämmer dessa fynd med vad du såg i analysen på land?
 • Hur du utifrån analyserna på land och i poolen kan sätta upp en plan för att stärka just den här hunden med hydroterapi
 • Vilka signaler på trötthet och att det är dags att avsluta träningen som du bör vara uppmärksam på
 • Olika former av hydroterapi som:
  • Cardio med intervaller och långdistans
  • Styrketräning med vikt- och dragbelastning, balansträning och vattenhinder
  • Mjukgörande rörelser med PROM och att hunden simmar i olika mönster
  • Få hunden att själv vilja göra rörelserna genom att bygga banor och använda nostargets
  • Grenspecifika övningar i poolen för att förbättra rörelser, styrka, snabbhet och uthållighet som krävs för en specifik hundsportgren eller för en arbetande jakt- eller vallhund
 • Hur du kan använda rampen som träningsredskap för exv excentrisk träning?
 • Finns det metoder att få faktiska mätvärden på om hydroterapin bygger upp hunden fysiskt?
 • Hur kan du som terapeut jobba med hydroterapi med den pool och de redskap du har? Du får tips om hur du kan träna hundar i vattnet även om din pool är liten, om du bara har en sjö att tillgå under sommarhalvåret och hur du kan hitta bra träningsformer i vattnet även om du har begränsat med träningsredskap att tillgå

Målgrupp: Kursen riktar sig till dig som jobbar med hundrehab och/eller friskvård av hund och är utbildad hundfysioterapeut, canineopat, kiropraktor, fysioterapeut, naprapat, hundmassör eller PT på hund. Kursen vänder sig även till dig som tränar och tävlar aktivt med din hund. Det är en fördel om du redan har erfarenhet av att jobba med rehab och friskvård av hundar i pool. Vi kommer inte att gå igenom grundläggande skötsel av pool under kursen.

Lärare: 

Kostnad: 3900 kr ex moms (4875 kr inkl moms). I priset ingår kurskompendium samt fika på förmiddag och eftermiddag, meddela gärna allergier/intoleranser i förväg. Lunch medtages själv, micro finns i lokalen.

Datum : Datum för nästa kurs ännu ej bestämt. Är du intresserad av att gå kursen, skicka intresseanmälan till: [email protected] .

Anmälan: maila till oss på [email protected] för att anmäla dig till denna kurs. Skriv namn och dina faktureringsuppgifter så mailar vi en faktura till dig. Så snart fakturan är betald har du en garanterad plats på kursen. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller. Sport Dog Academy och Roslagens hundrehab & friskvård förbehåller sig rätten att ställa in denna kurs om för få deltagare anmält sig till kursen.

Var: Kursen hålls i Roslagens hundrehab & friskvårds fina lokaler strax norr om Norrtälje. Adressen är: Viksholmsvägen 26  Norrtälje (Söderbykarl) . 

Hitta till kursen med Google Maps: https://www.google.com/maps/place/Viksholmsv%C3%A4gen+26,+761+74+Norrt%C3%A4lje/@59.8808908,18.7102222,17z/data=!3m1!4b1!4m6!3m5!1s0x465ff942fdaddcf9:0xdaed9322a89e1e3f!8m2!3d59.8808881!4d18.7127971!16s%2Fg%2F11c4zssk9q?entry=ttu

Author