Ledpalpation, steg 1 Rygg, lördagen den 15 februari 9.00-16.00

Den här kursen vänder sig till dig som i ditt yrke jobbar med rehabilitering av hundar och som på en detaljerad nivå vill lära dig mer om hur en hunds ryggleder anatomiskt kan röra sig, individuella avvikelser som ändå är normal ROM beroende på ras, ålder, skadebakgrund etc. samt genom palpation kunna hitta ledrörelseinskränkningar och andra ryggbesvär hos hund så att du så snabbt som möjligt ska kunna hjälpa hunden genom att remittera den vidare till veterinär eller terapeut som är utbildad i ledmobiliseringstekniker. Kunskap om hur olika leder normalt ska röra sig och att vara skicklig palpatoriskt är nyckelfaktorer för att kunna hitta orsaken till en hunds besvär från rörelseapparaten.

Under förmiddagen kommer vi på en detaljerad nivå att gå igenom hundens rygganatomi, vilka segment bygger upp hundens columna, vad som är specifikt för de olika segmentens ROM (dvs ledplanen och de möjliga rörelseriktningarna), vilka strukturer skapar stabiliteten i ryggen, vilka strukturer främjar samt begränsar ryggens rörlighet samt CNS kommunikation med ryggsegmenten. Visningshundar kommer att finnas med under förmiddagen.

Under eftermiddagen är det praktisk palpationsträning som står i fokus. Du får lära dig olika palpationsgrepp anpassat till vilket segment du vill palpera och även vilket grepp som passar bäst beroende på hundindivid; stor/liten hund, gammal/ung hund, friskvårdspatient/rehabpatient etc. Flera hundar kommer att vara med (tillsammans med sina ägare) och kursdeltagarna jobbar i mindre grupper under handledning med att lära sig palpera de olika segmenten i hundens rygg på ett säkert och lugnt vis. All träning anpassas till de hundar vi har med på kursen och palpationen sker på hundens villkor.

Efter den här kursen kommer vi även att anordna fortsättningskurser där du får lära dig mer detaljer om ledpalpation av delarna nacke-framben och bäcken-bakben. Slutligen planerar vi att hålla en kurs där vi åter tittar på hela individen, dvs går från strukturtänk till ett holistiskt synsätt där vi väger ihop de palpatoriska fynden och försöker skilja på vad som är orsak och vad som är kompensation.

Målgrupp: Kursen vänder sig till yrkesverksamma inom hundrehabilitering som exv: leg. kiropraktorer, leg. naprapater, leg. fysioterapeuter, leg. veterinärer, leg. djursjukskötare, hundfysioterapeuter och canineopater.

När: lördagen den 15 februari, kl 9.00-16.00

Var: Sport Dog Academy, Grustagsvägen 6, 13840 Älta (Stockholm)

Kostnad: 2900 kr ex moms (3625kr ink moms). Kurskompendium ingår.

Antal delatagare: max 7 deltagare, först till kvarn gäller.

Lärare: Eva Solstrand, leg. kiropraktor, IVCA-cert. hund- och hästkiropraktor, dipl. hund- och humanmassör.

Anmäl dig genom att skicka ett mail med ditt namn, yrkestitel och telnr till info@sportdogacademy.se. Anmälan är bindande.

Fika ingår, lunch medtages (micro och kök finns att tillgå i lokalen, alt. gångavstånd till lunchrestaurang). 

Välkomna!