
På-plats-utbildning
Avancerad kurs för yrkesverksamma inom hundrehabilitering och för dig som tävlar på hög nivå med din hund!
Här kommer den, kursen du inte vill missa om du vill bli ännu vassare på hundrehabilitering och kunna hjälpa fler hundar tillbaka till ett härligt aktivt hundliv. Kursen passar även dig som tränar och tävlar på hög med din hund och är medveten om att det är de små detaljerna som avgör hur långt ni kan nå. Tänk att kunna njuta av sin hundsportgren under lång tid, vara som bäst när det gäller och samtidigt må bra och hålla skador borta! Because movement is key!
Vi har nu omarbetat vår tidigare rörelseanalyskurs lite och bytt namn på kursen till Rörelse- och funktionsanalys för att mer fokusera på funtionsanalys av hundars rörelser och förmågan att hitta stabilitet och support. Kursen inleds med en teoretisk grundkurs som är online. Den grundkursen hittar du på vår hemsida under fliken Onlineutbildningar. Efter att du har fått godkänt på de två proven på onlinekursen är du välkommen att gå de avancerade kurser vi kontinuerligt håller på plats och under dessa kurser fokuserar vi på att praktiskt analysera hundars rörelser och förmåga till support. Vad det är som gör att hundar väljer att avlasta ett ben, varför tappar hunden supporten i en del av kroppen och kompenserar med att överarbeta med andra delar, varför börjar hunden halta och sist men inte minst hur kan vi hjälpa hundar tillbaka till bättre rörelser och stabilitet?
Under den avancerade rörelse- och funktionsanalyskursen kommer vi på en fördjupad nivå, både teoretiskt och praktiskt, att gå igenom nedanstående frågeställningar:
- Hur kan vi hjälpa hundar tillbaka till bättre rörelser?
- Kan vi med riktad fysträning medverka till att tävlingshunden når längre inom sin hundsportgren och når formtoppen i tid?
- Varför uppstår degenerativa förändringar i leder och andra mjukdelar?
- Vilken roll spelar den neuromuskulära tajmingen för funktionsoptimeringen?
- Kan vi utveckla morgondagens hundrehab och fysträning genom att hämta inspiration från humansidans metoder Neurac och DNS för att optimera rörelseapparatens funktion?
- Is the issue really in the tissue?
Du kan anmäla dig till en eller flera kursdagar på plats förutsatt att du först gått vår grundkurs online och fått godkänt på de två proven på grundkursen. Under kursdagar kommer vi att varva teori med praktisk gång- och stabilitetsanalys på inbjudna hundar. Stort fokus både i teoridelen och i de praktiska analyserna dessa dagar kommer att ligga på att förmedla fördjupad kunskap om vad det är som gör att en hund kan optimera sin funktionsförmåga i rörelseapparaten och vad som fallerar när hunden väljer kompensatoriska rörelsemönster istället.
Syftet med fys- och rehabträning av hundar är enligt Sport Dog Academys syn att optimera funktion så att hundarna under många år kan fortsätta att må och röra sig bra. Delar du vår idé om hur avgörande det är med god rörlighet och stabilitet, missa inte detta tillfälle att få lära dig mer och få en fördjupad förståelse för hur vi kan hjälpa hundar tillbaka till bättre rörelser!
Målgrupp
Kursen vänder sig till yrkesverksamma inom hundrehabilitering som exv: hundfysioterapeuter och canineopater, leg. djursjukskötare, leg. kiropraktorer, leg. naprapater, leg. fysioterapeuter, leg. veterinärer samt till dig som tävlar med hund på hög nivå.
Tema lydnadshunden, inget nytt kursdatum bestämt för tillfället
Första kursdagen föreläsning av Maria Danielsson som tävlat i lydnad på både SM och VM. Marias föreläsing kommer att handla om de fysiska utmaningar som ställs på en lydnadshund hela vägen från hur man grundar unghunden till att hunden en dag förhoppningsvis är i form för att kunna prestera bra på de stora tävlingarna.
Andra kursdagen, en månad senare, följer vi upp de uppbyggande övningarna vi gick igenom förra kursdagen med fokus på lydnadshunden. Ser vi en förbättring av rörelser- och funktion nu en månad senare? Hur går vi vidare för att ytterligare optimera lydnadshundarnas funktion och hur utvärderar vi resultatet av fysträningen?

Lärarpresentation
Eva Solstrand
Ansvarig för rörelseanalyskursen och ägare av företaget Sport Dog Academy är Eva Solstrand, som har gått den femåriga kiropraktorutbildningen på Skandinaviska kiropraktorhögskolan och är av Socialstyrelsen legitimerad kiropraktor. Eva har under många år jobbat med kiropraktisk behandling och rehab för människor, både på den egna kliniken Solstrands kiropraktik & rehab och även som konsult på Nynäs Rehab Center.
Eva har även en specialistutbildning med inriktning på hund- och hästkiropraktik från the International Academy of Veterinary Chiropractic (IAVC) i Tyskland. Utbildningen vid IAVC är öppen för legitimerade kiropraktorer och veterinärer. Utbildningen omfattar teoretiska och praktiska kurser med kiropraktisk och veterinärmedicinsk inriktning.
Eva är också diplomerad hundmassör från Axelson Animal Massage School samt diplomerad massör på humansidan av Kroppsterapeuternas Yrkesförbund.
Under de senaste åren har Eva gått en vidareutbildning i DNS (Dynamic Neuromuscular Stabilization), som omfattar funktionell rehabilitering och friskvård, på the Prague School of Rehabilitation and Manual Medicine.

Ove Lind
Ove Lind är legitimerad kiropraktor och han driver sedan många år tillbaka företaget Jernvallen Multicenter som är en komplett rehabanläggning helt uppbyggd utifrån Neurac Redcords metod att hitta tillbaka till optimal funktion och smärtfria rörelsemönster genom neuromuskulär behandling och rehabträning. Många av våra främsta elitidrottare har fått god hjälp av medarbetarna på Jernvallen Multicenter under åren som gått.

Ytterligare utbildningar :
- Certifierad DNS terapeut (Dynamic Neuromuscular Stabilization), https://www.rehabps.com/REHABILITATION/Home.html
- Redcordutbildad via Neurac, https://redcord.com/medical-professionals/neurac-method/
- Utbildad vid Motion Palpation Institute postgraduate educational program
- Vidareutbildad i rehabilitering och är certifierad av American Chiropractic Rehabilitation Certification Board
- Tidigare anlitad som föreläsare på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan och inom Kiropraktiska Föreningen i Sverige
- Utbildad hundfysioterapeut
Kursinformation
När: inget nytt kursdatum bestämt för tillfället
Kostnad för alla tre dagarna ihop: 6000 kr ex moms, dvs 7500 kr ink moms. Du kan även välja att gå en enstaka dag, en dag kostar 2900 kr ex moms, dvs 3625 kr ink moms. I priset ingår kurskompendium samt fika på förmiddag och eftermiddag, meddela gärna allergier/intoleranser i förväg. Lunch medtages själv.
Anmälan: maila din anmälan till: [email protected] och skriv även dina faktureringsuppgifter i mailet så skickar vi en faktura till dig på kursbeloppet. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller! Sport Dog Academy förbehåller sig rätten att ställa in denna kurs om för få deltagare anmält sig till kursen.
Var: Kursen hålls i AW Hundläras lokaler som ligger i Kummelbergets industriområde nära Orminge centrum i Saltsjö Boo, Nacka. Adressen är: Montörvägen 3, Saltsjö Boo.

Parkering finns på gården utanför kurslokalen, parkera från i jämnhöjd med ingången till kurslokalen och mot grinden. Åker du kommunalt till kursen så är den närmaste busshållplatsen Skarpövägen (Nacka). Från den hållplatsen är det 15 min promenad till kurslokalen på Montörvägen 3. Sök på tider i SL-appen eller på sl.se.
För er som inte bor i Stockholm och behöver boka övernattning så finns det ett stort utbud av hotell, motell, B&B och vandrarhem inom rimligt avstånd. Närmaste större ort är Nacka men även områden som Hammarby sjöstad, Globen och Gustavsberg har lätt och snabb access till kurslokalen, speciellt om du kommer med bil.