Spondylos hos hund

Spondylos hos hund

Jag fick nyligen frågan av Lina Henriksson om kiropraktik utförs på hund med diagnosen spondylos.

Som hundkiropraktor har jag fått många frågor av hundägarna under åren om just spondylos. Spondylos, likväl som artros, är vanligt hos hund och vissa raser har större risk att drabbas av spondylos än andra. Här kommer därför några rader om det som jag tycker är viktigt att betona när det gäller spondylos.

Svaret på Linas fråga är Ja, en kiropraktor behandlar hundar med diagnostiserad spondylos, men behandlingen är inte fokuserad på att behandla just området med spondylos, utan det centrala är att förbättra det totala rörelsemönstret hos hunden genom att behandla andra ledområden som är rörelseinskränkta (låsta) och att hitta rätt rehabövningar.

Vad är spondylos?

Spondylos innebär att kalkutfällningar (nabbar, osteofyter) bildas på kotorna, ofta på kotornas undre del. Nabbarnas är som stödben på kotorna och de kan variera i storlek allt ifrån små nabbar till att de bli så pass stora att de bryggar ihop med en intilliggande kota som också har spondylos.

Vilka symtom kan en hund med spondylos uppvisa?

Vanliga symtom som förekommer är exempelvis att hunden inte vill hoppa upp, att hunden visar tecken på att ha ont, att den antingen blir överaktiv eller dämpad, att den sackar efter på promenaden och att den har svårt att sätta sig ner för att bajsa.

Hur kan jag få svar om min hund har spondylos?

Slätröntgen visar om din hund har spondylos i sin kotpelare, vilka ledområden som omfattas och i vilket stadie spondylosen befinner sig. Röntgen är viktigt för att vi ska kunna veta om hunden har spondylos eller inte, men en röntgenbild är bara en del av sanningen. Det som ser förkalkat ut på röntgen är ofta inte förbenat utan enbart mineraliserat, vilket innebär att rörlighet fortfarande finns kvar i ledområdet. Det behöver inte finnas någon korrelation mellan röntgensvar och symtom. En hund kan ha grav spondylos och ändå röra sig relativt smidigt. En annan hund kan ha mycket lite spondylos och ändå ha stora besvär med smärta och inskränkt rörlighet.

…men varför får en hund spondylos?

Spondylos uppstår främst i de delar av ryggen där hunden initialt tar ut mest rörlighet, vanligaste områdena är övergången mellan ländryggen och bäckenet samt övergången mellan bröstrygg och ländrygg.

Arvet har stor betydelse för om en hund ska utveckla spondylos eller ej, men arvet är inte hela sanningen. Om hunden har nedsatt rörlighet i andra ledområden så kan dessa överrörliga ledområden kompensatoriskt tvingas ut i skadliga ytterlägen. Spondylosen blir då centrala nervsystemets svar, dvs att förstärka ledområdet genom att fälla ut mineral blir under rådande omständigheter den bästa strategin för att skapa stabilitet och kontroll av ledområdet.

Hur kan kiropraktik hjälpa min hund?

Syftet med den kiropraktiska behandlingen är att förbättra det totala rörelsemönstret hos hunden. Detta i kombination med utvalda rehabövningar som förbättrar balans och stabilitet för just den här hunden.

Summa summarum

Kan vi skapa bättre funktion i övriga delar av rörelseapparaten hos hunden så kan belastningen på spondylosområdet minimeras. Om totalen fungerar så bra som det bara går så kommer risken för smärta att minska.

 

Trevlig helg och njut tillsammans med era fantastiska hundar!

/Eva

 

Author

Similar Posts