Cecilia Klingberg

Cecila Klingberg, Sport dog academy

Cecilia Klingberg och Vic

 

Jag heter Cecilia Klingberg och tillsammans med mina tre border collies tävlar jag främst i agility men även lite i vallning. Min dagmamma födde upp sibirianhuskys och jag brukar säga att det var som 1,5 åring inne i hundkojan med huskyvalparna som mitt starka band till hundar föddes. Jag fick aldrig någon egen hund som barn men parallellt med att jag tävlade med hästar, tävlade jag även en del i agility med lånehunden Jacob under åren 1995-1999. Efter ett par års uppehåll från både hästar och hundar beslutade jag mig sedan äntligen för att köpa en egen hund och fortsätta med agilityn. Sedan Ronja flyttade hem till mig har det nu gått nio år, nio år som både känns som en evighet och som om det var igår.

Min främsta tävlingshund för tillfället är Vic. Han är född 2011 och han är min ”once-in-a-life-time-hund”. Jag vet inte hur många gånger jag har sagt att jag vill klona honom, men just nu gör vi bara vårt yttersta för att vår karriär tillsammans ska få hålla i sig så länge som möjligt.

Agility är en extremt krävande sport fysiskt både för förare och hund och dessutom är skaderisken hög. Vic har lurat döden mer än en gång men alltid kommit tillbaka starkare! Även mina andra hundar tränar varierat och genomtänkt för att kunna hålla på med agility och jag har under flera år vänt mig till Eva Solstrand för att stämma av och få råd kring hundarnas fysiska status. Eva har varit en stor del i att vi över huvud taget kunnat stå på startlinjen det senaste året och det ska bli extremt roligt att tillsammans med Sport Dog Academy sätta nya mål för att fortsätta vår resa tillsammans starkare än någonsin!

Fakta om Vic:

Namn: Thelook Happy Victory

Titlar: Godkänd Vallhund, Svensk agilitychampion, Svensk hoppchampion

Övriga meriter: Lydnadsklass 3 (nuvarande klass 2), vinnare Norwegian Agility Open 2014, Svenska Landslaget European Open 2015, Wildcard World Agility open 2015, Svenska laget World Agility Open 2016, WildCard World Agility Open 2017, Svenska Landslaget European Open 2018, Nordiska Mästerskapen 2018, Svenska laget World Agility Open 2018, Agility SM 2015-2018, Agility SM laget Bend 2015-2017


Jonna Smedberg

Jonna Smedberg och Zoya. Fotograf: Jeanette Nordahl

 

Jag och Zoya tränar och tävlar i flera hundsporter. Vi hade vår freestyledebut i september 2013 och det blev verkligen starten på en fantastiskt rolig resa som tagit oss väldigt långt. Freestyle är för mig en underbar kombination av mina intressen hundträning, dans och musik. Jag älskar friheten i sporten och den utmanande uppgiften att bygga program som ska passa både mig, min hund och musiken. Mina freestyleprogram innehåller flera tricks och rörelser som kräver mycket fysiskt arbete av mina hundar och det är därför extra viktigt för mig att mina hundar är i god fysisk form.
 

Jag jobbar till vardags som Leg. Djursjukskötare på ett djursjukhus i Stockholm, så intresset för hälsa och friskvård för hundar ligger mig väldigt nära om hjärtat.  Jag tänker mycket på vad och hur jag tränar för att det ska bli så bra som möjligt för mina hundar. Jag gör regelbundna undersökningar av mina hundars kroppar och deras rörelser för att snabbt kunna upptäcka eventuella avvikelser. Jag lär t.ex. in flera rörelser och tricks vilka jag använder som referenspunkter på hundarnas styrka, kroppskontroll och rörelseförmåga. Jag tänker även på upp- och nervärmningar, tider för foderintag samt innehåll och är noga med att behålla värmen mellan träningspassen med t.ex. täcke när det behövs.

Jag tycker att det är mycket viktigt att man förbereder hunden inför olika träningsuppgifter och lägger därför mycket tid på att bygga upp bra grunder både fysiskt och mentalt på nya tävlingshundar för att kunna uppnå bästa resultat. Samtidigt är det väldigt viktigt att fortsätta upprätthålla den goda hälsostatusen på de aktiva hundarna, då mitt mål är att ha friska och hela hundar som kan träna och tävla långt upp i åren.

Att få hjälp av Eva Solstrand med hennes breda kunskap och erfarenhet är fantastiskt och de regelbundna undersökningarna är till stor hjälp för att hålla mina hundar på toppnivå.

 

Fakta om Lizzroys Zoya:

Godkänd Vallhund
Svensk Lydnadschampion
Svensk Freestylechampion

Agility klass 3

Haft en valpkull på kenneln Vallviljans

Meriter inom Freestyle:
SM Guld 2014 & 2017
SM Silver 2015 & 2016
NM Guld 2015 & 2017
8:a på den Internationella Freestyletävlingen på Crufts i England 2015

10:a på The Open European Championship (OEC) 2018
Årets Freestylehund 2015
Vinnare av Agria Freestyle Elit Challenge 2016.
Vinnare av Agria Freestyle Cup klass 3 2014, 2015, 2016 & 2017

Susanne Rydberg

Susannes text och bild kommer inom kort.