Killian och Kiril Hristov

Killian är certifierad räddningshund och han är upptränad i räddning av sin ägare brandmannen Kiril Hristov. Under flera år har Killian tränats för att kunna delta i skarpa räddningsuppdrag.

I början på februari 2023 drabbades Turkiet och Syrien av omfattande jordbävningar. Kiril och hans kollega Klaes-Ola Kolberg bestämde sig då för att på eget bevåg, och med stöd i form av insamlade medel från stiftelsen Blåljus, att med bil åka till Turkiet för att hjälpa till att rädda liv i rasmassorna. Direkt vid ankomsten till Turkiet anslöt de till ett team skulle ut och jobba i ett område där de fått indikationer på att det kunde finnas levande personer under raset. Under de dagar teamet var på räddningsuppdrag i Turkiet lyckades man med Killians markeringar rädda livet på 18 personer

Vi på Sport Dog Academy är stolta och glada över att få förtroendet att hjälpa denna fantastiska räddningshund att fortsätta vara i toppform fysiskt även framöver. Killian kommer att komma till oss på regelbundna fyskoller och vi har satt upp en fysplan med stärkande övningar för fortsatt bra kroppskontroll, kondition och styrka.

Alice och Cecilia Klingberg

Jag heter Cecilia Klingberg och tillsammans med mina fyra border collies tävlar jag främst i agility men även lite i vallning. Min dagmamma födde upp sibirianhuskys och jag brukar säga att det var som 1,5 åring inne i hundkojan med huskyvalparna som mitt starka band till hundar föddes. Jag fick aldrig någon egen hund som barn men parallellt med att jag tävlade med hästar, tävlade jag även en del i agility med lånehunden Jacob under åren 1995-1999. Efter ett par års uppehåll från både hästar och hundar beslutade jag 2009 mig äntligen för att köpa en egen hund Ronja, och återuppta agilityn.  2011 kom Bc’n Vic som jag tävlade många år med och som när detta skrivs, mycket tack vare Eva ska få göra grande final av sin agilitykarriär genom att ställa upp på Agility SM 11 år (!!!!!) gammal. 

Min främsta tävlingshund för tillfället är Alice. Hon är född 2014, i min hand ute på vår gräsmatta, jag har verkligen följt henne sen hennes första andetag och hon är verkligen en fantastisk liten hund. Hon är dotter till min första Bordercollie Ronja och starten på att jag numera äger kennel Lizzroys som jag ärvde när Ronjas uppfödare gick bort. Numera har Alice själv också en dotter, Dee, som precis börjat tävla som jag hoppas mycket på för framtiden.

Agility är en extremt krävande sport fysiskt både för förare och hund och dessutom är skaderisken hög! Den blir inte lägre när man är lite fartdåre som Alice, då är man glad att det finns en Eva att vända sig till för att ”städa upp”.  Även mina andra hundar tränar varierat och genomtänkt för att kunna hålla på med agility och jag har under flera år vänt mig till Eva Solstrand för att stämma av och få råd kring hundarnas fysiska status. Eva har varit en stor del i att vi över huvud taget kunnat stå på startlinjen det senaste året och det ska bli extremt roligt att tillsammans med Sport Dog Academy sätta nya mål för att fortsätta vår resa tillsammans starkare än någonsin!

Fakta om Alice:

Namn: Lizzroys Amazing Alice

Titlar: Godkänd Vallhund både på får och nöt, , Nordisk agility och hopp-champion genom championat i Sverige, Norge och Finland

Övriga meriter: Agility SM silver 2019, Årets Agilityhund Sverige 2020-2021 

Faks och Susanne Rydberg

Framnäs Faks

Susanne Rydberg heter jag och jag tävlar elitsök med min border collie Faks.

Fakta om Framnäs Faks

Faks är Svensk sökchampion och blev Distriktsmästare i Västmanlands distrikt 2016, 2017 och 2018.

2017 kom vi på fjärde plats på SM i sök och fick reservplats i landslaget. 2019 tog vi silver i SM i sök och fick även då reservplats i landslaget.

Av 19 tävlingar i sök har vi tillsammans tagit 13 cert.

Faks är även godkänd vallhund.

Yava och Maria Danielsson

Maria Danielsson och Tigra

Maria heter jag och bor med min familj på Ingarö/Värmdö utanför Stockholm. I familjen ingår, förutom sambo och två barn, i dagsläget Staffordshire Bullterriern ”Prada” 9 år och Australian Kelpien ”Tigra”, 4 år.

Hundar har alltid varit ett stort intresse sedan barnsben men med ”allergiska” föräldrar var det inte tal om en egen hund. Däremot passade vi ganska ofta en tax som tillslut fått lära sig riktigt många trix. Efter att i många år satsat på ridning blev det tillslut en norsk buhund på 7 år som flörtade sig in i familjen. Plötsligt var mina föräldrar inte allergiska längre…Trix och lekagility i stallet blev mitt intresse vad gällde hundträning.

Det var inte förrän jag flyttade hemifrån och skaffade Prada tillsammans med min sambo – min (och vår) allra första egna hund – som hundträningen började ta en större plats i mitt liv. Strax därefter fick även ridningen stå tillbaka av olika anledningar och det blev bara fokus på hund. Tanken var först agility, men då vi upptäckte en benskada på Prada redan vid 1 års ålder valde jag att satsa på lydnaden istället och det har jag inte ångrat sedan dess! Prada tog, innan hon förtidspensionerades ganska tidigt, LP3 och var en otroligt envis men rolig hund att träna och som lärt mig massor! Ytterligare en underbar staffe –Zeena – hade jag turen att ha i mitt liv i fyra år innan hon tyvärr lämnade oss alldeles för tidigt. Vi hann på vår alldeles för korta resa tillsammans ändå ta både LP2 och LP3, samt var uppflyttade till högre spår och godkända i lägre sök. Förlusten av henne gjorde så ont så jag aldrig mer skulle hålla på med hund. Men kloka vänner övertalade mig att fundera på en Australian Kelpie och sagt och gjort så blev det tillslut en liten Aussie Action’s red Turning Tina ”Tigra” i hemmet! Och det har vi inte ångrat en sekund sedan dess! (eller i alla fall inte jag – men sambon tyckte lite väl mycket saker blev sönderbitna första tiden tillsammans, och att bli väckt med en blöt myrslokstunga i öronen låg inte direkt heller på hans topp 10-lista … :- )

Tigra är en livsglad och sprallig tjej som njuter av livet! I skogen far hon runt som en liten iller och när hon hälsar på människor är hon både högt och lågt och tungan är ute konstant. I träningen däremot har hon trots hennes spralliga illerpersonlighet en seriös sida och även ett väldigt fint fokus! Hon tar sina uppgifter på allvar och gör alltid sitt bästa! Hon är otroligt rolig att träna med och vi utvecklas hela tiden tillsammans. Nedan följer en del av de meriter vi hunnit uppnå än så länge:

2018:
– Talangtruppen i lydnad
– SM 3:a
– Placeringar på rankingtävlingar
– Uttagna till landslaget i lydnad
– Representerade Sverige på NM och var med och tog lagguld

2019:
– SM 4:a
– VM lagguld och individuell finalplats som tillslut slutade med en 16:e plats

Att vara på tävlingsplanen med Tigra är verkligen fantastiskt! Att tillsammans hjälpa, stötta och lita på varandra att göra det bästa man kan just där och då.

Som förare är jag väldigt analyserande, noggrann och målinriktad. Jag anser att grundträning är väldigt viktigt – det finns inga genvägar. Jag jobbar mycket med att hunden verkligen ska få förståelse för momenten och alla dess delar, och känna glädje och trygghet i att vi finns där för varandra både på träning och tävling. Kvalitet går före kvantitet. Det har blivit extra viktigt för mig när tiden är knapp med jobb och familj som ska få sitt. Det är min uppgift som förare att ge Tigra de bästa förutsättningarna att prestera så bra som möjligt, så förutom tydlighet i träningen och momentrutiner jobbar jag även mycket med fys- och balansträning för att hålla Tigra frisk och stark. Vi har även testat på lite agility och är uppflyttade till högre spår. Jag tror på mångsidig träning och att vara mycket ute i skog och mark för att hundarna ska utvecklas så bra som möjligt både mentalt och fysiskt.

Jag är otroligt glad över att Sport Dog Academy och Eva, med sin långa erfarenhet och kunskap, vill hjälpa oss på vår resa genom att ge Tigra de bästa fysiska förutsättningarna för att prestera på topp och få en hållbar kropp – så att vi kan fortsätta träna och utvecklas i många år till!

Author