Annika af Klercker

Annika af Klercker

Att sätta ett perfekt agilitylopp med sin hund, det är som att flyga. Känslan av att allt stämmer och hur all träning och alla förberedelser betalar sig, det är den känslan man vill åt om och om igen! Jag har fått förmånen att få tävla med min hund Storma i den yttersta världseliten. På den nivån är marginalerna små och det kan röra sig om millimetrar som är skillnaden mellan en seger och ett lopp som tar slut alldeles för tidigt. Att ha min hund i bästa möjliga form har alltid varit min främsta prioritet, och ju högre nivå vi har tävlat på har jag verkligen fått lära mig vilken skillnad de små skillnaderna kan göra. Både för tävlingsprestationen, men också inte minst för snabb återhämtning om olyckan skulle vara framme. Agility på högsta nivå innebär fantastiska upplevelser. Få saker kan slå att få gå in på en VM-arena som dånar av publikens jubel. Det är också vid de tillfällena som jag samtidigt försöker att njuta och påminna mig själv om att en agilitykarriär är kort och att det är nu vi har de här 30 sekunderna tillsammans. Jag vill kunna köra varje lopp fullt ut och som om det vore vårt sista. Och att i slutändan är det enda som räknas att jag gör prestationen med min allra bästa vän! Att hålla en tävlingshund i bästa form kräver sitt arbete! Det är daglig konditionsträning kombinerat med grenspecifik träning, coreträning, vattentrask och hoppteknik. Agility kräver även att jag själv lägger ner mycket tid på min egna fysträning! Jag måste kunna explodera och göra en sprint även i slutet av ett lopp! Att utbilda mig till personlig tränare inom uthållighetssport har varit en del i att odla mitt intresse för fysträning! Stormas meriter i urval: SM silver 2018 Nordiska Mästerskapen guld lag 2018 Individuell och lagfinal European Open 2018 Nordiska Mästerskapen silver individuellt och i lag 2017 VM femte plats lag 2017 Vinnare Royal Canin Cup finalen på Stockholmsmässan Trea Årets Agilityhund 2017 Kvalad till SM alla år i klass 3 2016-2019 Utöver agilitymeriterna är Storma godkänd vallhund och har lydnadsdiplom i alla klasser till och med LP3.

Agility SM laget Bend 2015-2017

Agility SM laget Bend 2015-2017

Agility SM laget Bend 2015-2017

Agility SM laget Bend 2015-2017

Jonna Smedberg

Jonna Smedberg

Jag och Zoya tränar och tävlar i flera hundsporter. Vi hade vår freestyledebut i september 2013 och det blev verkligen starten på en fantastiskt rolig resa som tagit oss väldigt långt. Freestyle är för mig en underbar kombination av mina intressen hundträning, dans och musik. Jag älskar friheten i sporten och den utmanande uppgiften att bygga program som ska passa både mig, min hund och musiken. Mina freestyleprogram innehåller flera tricks och rörelser som kräver mycket fysiskt arbete av mina hundar och det är därför extra viktigt för mig att mina hundar är i god fysisk form.  

Jag jobbar till vardags som Leg. Djursjukskötare på ett djursjukhus i Stockholm, så intresset för hälsa och friskvård för hundar ligger mig väldigt nära om hjärtat.  Jag tänker mycket på vad och hur jag tränar för att det ska bli så bra som möjligt för mina hundar. Jag gör regelbundna undersökningar av mina hundars kroppar och deras rörelser för att snabbt kunna upptäcka eventuella avvikelser. Jag lär t.ex. in flera rörelser och tricks vilka jag använder som referenspunkter på hundarnas styrka, kroppskontroll och rörelseförmåga. Jag tänker även på upp- och nervärmningar, tider för foderintag samt innehåll och är noga med att behålla värmen mellan träningspassen med t.ex. täcke när det behövs.

Jag tycker att det är mycket viktigt att man förbereder hunden inför olika träningsuppgifter och lägger därför mycket tid på att bygga upp bra grunder både fysiskt och mentalt på nya tävlingshundar för att kunna uppnå bästa resultat. Samtidigt är det väldigt viktigt att fortsätta upprätthålla den goda hälsostatusen på de aktiva hundarna, då mitt mål är att ha friska och hela hundar som kan träna och tävla långt upp i åren.

Att få hjälp av Eva Solstrand med hennes breda kunskap och erfarenhet är fantastiskt och de regelbundna undersökningarna är till stor hjälp för att hålla mina hundar på toppnivå.

Fakta om Lizzroys Zoya:

Godkänd Vallhund
Svensk Lydnadschampion
Svensk Freestylechampion Agility klass 3

Haft en valpkull på kenneln Vallviljans

Meriter inom Freestyle:
SM Guld 2014 & 2017
SM Silver 2015 & 2016
NM Guld 2015 & 2017
8:a på den Internationella Freestyletävlingen på Crufts i England 2015 10:a på The Open European Championship (OEC) 2018 Årets Freestylehund 2015
Vinnare av Agria Freestyle Elit Challenge 2016.
Vinnare av Agria Freestyle Cup klass 3 2014, 2015, 2016 & 2017

Cecilia Klingberg

Cecilia Klingberg

Jag heter Cecilia Klingberg och tillsammans med mina tre border collies tävlar jag främst i agility men även lite i vallning. Min dagmamma födde upp sibirianhuskys och jag brukar säga att det var som 1,5 åring inne i hundkojan med huskyvalparna som mitt starka band till hundar föddes. Jag fick aldrig någon egen hund som barn men parallellt med att jag tävlade med hästar, tävlade jag även en del i agility med lånehunden Jacob under åren 1995-1999. Efter ett par års uppehåll från både hästar och hundar beslutade jag mig sedan äntligen för att köpa en egen hund och fortsätta med agilityn. Sedan Ronja flyttade hem till mig har det nu gått nio år, nio år som både känns som en evighet och som om det var igår.

Min främsta tävlingshund för tillfället är Vic. Han är född 2011 och han är min ”once-in-a-life-time-hund”. Jag vet inte hur många gånger jag har sagt att jag vill klona honom, men just nu gör vi bara vårt yttersta för att vår karriär tillsammans ska få hålla i sig så länge som möjligt.

Agility är en extremt krävande sport fysiskt både för förare och hund och dessutom är skaderisken hög. Vic har lurat döden mer än en gång men alltid kommit tillbaka starkare! Även mina andra hundar tränar varierat och genomtänkt för att kunna hålla på med agility och jag har under flera år vänt mig till Eva Solstrand för att stämma av och få råd kring hundarnas fysiska status. Eva har varit en stor del i att vi över huvud taget kunnat stå på startlinjen det senaste året och det ska bli extremt roligt att tillsammans med Sport Dog Academy sätta nya mål för att fortsätta vår resa tillsammans starkare än någonsin!

Fakta om Vic:

Namn: Thelook Happy Victory

Titlar: Godkänd Vallhund, Svensk agilitychampion, Svensk hoppchampion

Övriga meriter: Lydnadsklass 3 (nuvarande klass 2), vinnare Norwegian Agility Open 2014, Svenska Landslaget European Open 2015, Wildcard World Agility open 2015, Svenska laget World Agility Open 2016, WildCard World Agility Open 2017, Svenska Landslaget European Open 2018, Nordiska Mästerskapen 2018, Svenska laget World Agility Open 2018, Agility SM 2015-2018, Agility SM laget Bend 2015-2017

Susanne Rydberg

Faks springer

Susanne Rydberg heter jag och jag tävlar elitsök med min border collie Faks.

Fakta om Framnäs Faks

Faks är Svensk sökchampion och blev Distriktsmästare i Västmanlands distrikt 2016, 2017 och 2018.

2017 kom vi på fjärde plats på SM i sök och fick reservplats i landslaget. 2019 tog vi silver i SM i sök och fick även då reservplats i landslaget.

Av 19 tävlingar i sök har vi tillsammans tagit 13 cert.

Faks är även godkänd vallhund.

Maria Danielsson

Maria Danielsson

Maria heter jag och bor med min familj på Ingarö/Värmdö utanför Stockholm. I familjen ingår, förutom sambo och två barn, i dagsläget Staffordshire Bullterriern ”Prada” 9 år och Australian Kelpien ”Tigra”, 4 år.

Hundar har alltid varit ett stort intresse sedan barnsben men med ”allergiska” föräldrar var det inte tal om en egen hund. Däremot passade vi ganska ofta en tax som tillslut fått lära sig riktigt många trix. Efter att i många år satsat på ridning blev det tillslut en norsk buhund på 7 år som flörtade sig in i familjen. Plötsligt var mina föräldrar inte allergiska längre…Trix och lekagility i stallet blev mitt intresse vad gällde hundträning.

Det var inte förrän jag flyttade hemifrån och skaffade Prada tillsammans med min sambo – min (och vår) allra första egna hund – som hundträningen började ta en större plats i mitt liv. Strax därefter fick även ridningen stå tillbaka av olika anledningar och det blev bara fokus på hund. Tanken var först agility, men då vi upptäckte en benskada på Prada redan vid 1 års ålder valde jag att satsa på lydnaden istället och det har jag inte ångrat sedan dess! Prada tog, innan hon förtidspensionerades ganska tidigt, LP3 och var en otroligt envis men rolig hund att träna och som lärt mig massor! Ytterligare en underbar staffe –Zeena – hade jag turen att ha i mitt liv i fyra år innan hon tyvärr lämnade oss alldeles för tidigt. Vi hann på vår alldeles för korta resa tillsammans ändå ta både LP2 och LP3, samt var uppflyttade till högre spår och godkända i lägre sök. Förlusten av henne gjorde så ont så jag aldrig mer skulle hålla på med hund. Men kloka vänner övertalade mig att fundera på en Australian Kelpie och sagt och gjort så blev det tillslut en liten Aussie Action’s red Turning Tina ”Tigra” i hemmet! Och det har vi inte ångrat en sekund sedan dess! (eller i alla fall inte jag – men sambon tyckte lite väl mycket saker blev sönderbitna första tiden tillsammans, och att bli väckt med en blöt myrslokstunga i öronen låg inte direkt heller på hans topp 10-lista … :- )

Tigra är en livsglad och sprallig tjej som njuter av livet! I skogen far hon runt som en liten iller och när hon hälsar på människor är hon både högt och lågt och tungan är ute konstant. I träningen däremot har hon trots hennes spralliga illerpersonlighet en seriös sida och även ett väldigt fint fokus! Hon tar sina uppgifter på allvar och gör alltid sitt bästa! Hon är otroligt rolig att träna med och vi utvecklas hela tiden tillsammans. Nedan följer en del av de meriter vi hunnit uppnå än så länge:

2018:
– Talangtruppen i lydnad
– SM 3:a
– Placeringar på rankingtävlingar
– Uttagna till landslaget i lydnad
– Representerade Sverige på NM och var med och tog lagguld

2019:
– SM 4:a
– VM lagguld och individuell finalplats som tillslut slutade med en 16:e plats

Att vara på tävlingsplanen med Tigra är verkligen fantastiskt! Att tillsammans hjälpa, stötta och lita på varandra att göra det bästa man kan just där och då.

Som förare är jag väldigt analyserande, noggrann och målinriktad. Jag anser att grundträning är väldigt viktigt – det finns inga genvägar. Jag jobbar mycket med att hunden verkligen ska få förståelse för momenten och alla dess delar, och känna glädje och trygghet i att vi finns där för varandra både på träning och tävling. Kvalitet går före kvantitet. Det har blivit extra viktigt för mig när tiden är knapp med jobb och familj som ska få sitt. Det är min uppgift som förare att ge Tigra de bästa förutsättningarna att prestera så bra som möjligt, så förutom tydlighet i träningen och momentrutiner jobbar jag även mycket med fys- och balansträning för att hålla Tigra frisk och stark. Vi har även testat på lite agility och är uppflyttade till högre spår. Jag tror på mångsidig träning och att vara mycket ute i skog och mark för att hundarna ska utvecklas så bra som möjligt både mentalt och fysiskt.

Jag är otroligt glad över att Sport Dog Academy och Eva, med sin långa erfarenhet och kunskap, vill hjälpa oss på vår resa genom att ge Tigra de bästa fysiska förutsättningarna för att prestera på topp och få en hållbar kropp – så att vi kan fortsätta träna och utvecklas i många år till!