Vattensvans, hjälp din hund med hundkiropraktik och mjukdelsbehandling!

Vattensvans

Har din hunds svans plötsligt börjat hänga rakt ner eller hänger svansen ner i en sabelform? Har din hund ont vid svansroten? Trampar hunden runt oroligt och har svårighet att sätta sig? Ser din hund svullen ut vid svansroten? 

Är svaret ja på någon eller flera av dessa frågor så kan din hund ha drabbats av vattensvans!

 Foto: Amanda Lundwall, Working Dogs REHAB

Symtom på vattensvans

Besvär med vattensvans drabbar främst aktiva, arbetande hundar som gillar att bada och simma. Retrievers och stående fågelhundsraser är nog de vanligaste hundpatienterna som behandlas för vattensvansbesvär hos oss på Sport Dog Academy, men även andra hundraser kan få vattensvans. 

Ofta debuterar detta besvär plötsligt och ägarna ser att hunden står med hängande svans och att hunden har svårt eller undviker att röra på svansen. Vanligt är att hunden får mycket ont och blir svullen vid svansroten. Hunden kan även ha ont i bakre delen av ryggen och vid korset. Ibland har hundarna svårt att stå stilla, de vankar oroligt runt och vissa har besvär med bakbensrörelserna på så vis att de går med kort steglängd och kan se obalanserade ut i bakbenssteget. Vanligt vid vattensvans är även att hunden undviker att sätta sig eller sätter sig långsamt och försiktigt. 

Orsak till uppkomst av vattensvans

Det är inte fastställt vad som orsakar vattensvans men troliga orsaker är att inflammation uppstår i nerver och muskler vid svansroten. Inflammationen tros uppkomma till följd av nedkylning och/eller överansträngning. 

Det är vanligt att hundar får vattensvans i början på badsäsongen och även att jakthundar drabbas i början på jaktsäsongen. Detta skulle kunna tyda på överbelastningsbesvär till följd av att hundarna i början på dessa säsonger är för otränade i sin bäckengördelmuskulatur och i svansmusklerna. 

Många ägare beskriver att hunden fått vattensvans efter att den har badat eller simmat med stor frenesi. Andra vanliga beskrivningar är att hunden varit ute i blåsigt och regnigt väder, att hunden efter aktivitet legat stilla ute eller i bur en stund och i samband med detta fått vattensvans. Ibland uppkommer vattensvans när man minst av allt skulle förvänta sig detta, exv en varm, solig sommardag utan att hunden har gjort något speciellt ansträngande. 

Hundens svansmuskler är lokaliserade i ett litet område mellan svankotorna och ett yttre lager av tät bindvävnad. Det finns inte stort utrymme för musklerna att expandera, vilket gör att både musklerna och nerverna som går till dessa muskler vid överansträngning och inflammation riskerar att bli inklämda. Denna inklämning kan i sin tur ge upphov till smärta och begränsad möjlighet att kunna röra på svansen. 

I en studie från 2016 från University of Edinburgh (“Cumulative incidence and risk factors for Limber Tail in the Dogslife Labrador Retriever cohort”)  fann man att simning inte nödvändigtvis var en orsak, men helt klart en riskfaktor. Vidare fann man att arbetande hundar löpte större risk att drabbas än icke arbetande hundar, samt att högre breddgrader var ytterligare en riskfaktor. Man fann även att de drabbade hundarna i studien var närmare besläktade med varandra än man hade kunnat förvänta sig vid slumpmässigt urval, vilket skulle kunna tyda på att det finns en genetisk faktor inblandad. Det är dock inte säkerställt.

Hur kan vi hjälpa hunden?

Oftast läker vattensvans ut av sig självt inom några dagar (ibland upp emot några veckor). 

Det du som hundägare själv kan göra är att:

  • Se till att hålla din hund varm och torr
  • Torka hunden noggrant kring bakdel och svans om den är blöt
  • Låt hunden ha täcke på sig då den kommer upp från bad och simning
  • Ha ett täcke på din hund som står emot regn, vind och kyla 
  • Massera mjukt över korset och vid svansroten för att främja cirkulation och utläkning av inflammation
  • Stretcha svansen mycket mjukt i ett lätt drag bakåt och nedåt
  • Låt hunden ta det lugnt så länge den har besvär med vattensvans. Hunden kan vara i rörelse med lugn fysisk aktivering för att främja cirkulation och utläkning av inflammation, men undvik aktiviteter där den överbelastar sig!

Kiropraktisk behandling och medicinsk laserbehandling hjälper, enligt vår erfarenhet, väldigt många hundar både akut när de har vattensvans och i förebyggande syfte för att hålla borta att de drabbas av besväret igen. 

Vattensvans kan vara mycket smärtsamt för hunden och dessa hundar kan behöva få smärtstillande och antiinflammatoriskt läkemedel utskrivet. Skulle besväret med vattensvans inte gå över inom förväntad tid eller om din hund blir tydligt försämrad, så ska du söka hos veterinär. Det kan finnas andra bakomliggande besvär som ger symtom liknande vattensvans.

Vi på Sport Dog Academy önskar er alla en härlig sommar tillsammans med era fantastiska hundar!

Author

Similar Posts